Employer Branding

Ako sme zapojili zamestnancov Henkel Slovensko do šetrenia energií

Úspora energií nepatrí k atraktívnym témam. Každý z nás už počul množstvo rád ako šetriť, a myslíme si, že v tejto téme všetko vieme. S hrozbou výrazného zdražovania energií na jeseň 2022 však bola táto problematika aktuálnejšia než kedykoľvek predtým. Aj v spoločnosti Henkel Slovensko sa zaoberali tým, ako motivovať zamestnancov k ekologickejšiemu a úspornému správaniu.

Tejto téme sa firma venuje dlhodobo vďaka stratégii Sustainability at Heart, potrebovali ju však pre zamestnancov predstaviť v novom svetle. Cieľom bolo zvýšiť informovanosť medzi zamestnancami o tom, ako sa ekologicky správať v kanceláriách a hlavne dosiahnuť reálnu merateľnú zmenu v minutých energiách. Klientovi Henkel Slovensko sme pomohli s kreatívnou, zábavnou a výraznou komunikáciou, ktorá motivovala zamestnancov, aby sa zapojili a zmenili správanie.

henkel-nosice-4_52809052141_o

V stratégii sme stavili na behaviorálne výskumy. Tie nás nasmerovali v tom, že zákazy, príkazy či vyvolávanie pocitu viny málokedy fungujú. Namiesto toho sme sa zamerali na tri piliere:

  • Vysvetlili sme, prečo je zmena správania dôležitá
  • Ukázali sme podporu lídrov firmy
  • Zvolili sme správny tón, aby sme ukázali, že šetrenie nemusí byť nuda

Hlavnú úlohu v kampani dostali spotrebiče

Namiesto striktných príkazov sme zamestnancov zaujali a motivovali výraznými veselými komunikáciami, ktorými sme oživili spotrebiče vo firme. Tým sme dali vlastnú identitu a hlas, ktorým sa prihovárali zamestnancom. Natočili sme vtipné videá, ktoré boli kombináciou hranej a animovanej scénky, v ktorých si so spotrebičmi zahrali zamestnanci Henkel Slovensko, ktorí sú aj v bežnom živote ambasádormi zelených opatrení. Vo vtipnej interakcii so spotrebičmi názorne ukázali, ako môžu všetci prispieť k úspore energie počas bežného dňa.

V kanceláriách sme umiestnili hravé nálepky, magnetky a plagáty, ktoré ľudí povzbudzovali k zmysluplnej akcii. Zamestnanci sa tak napríklad naučili, že majú umývačky riadu používať efektívne a vždy najprv jednu naplniť doplna, alebo že vypínaním monitora na konci pracovnej doby ušetria za rok toľko energie, koľko jej spotrebuje elektrické auto na 17 380 km. Ďalšie odporúčania sa týkali používania chladničiek, nastavenia termostatov, zapínania svetiel či vetrania.

Aby sme zasiahli čo najširšie publikum, pripravili sme aj články na intranet a sprievodnú súťaž, v ktorej zamestnanci mohli vyhrať atraktívne ceny.

https://d3i9l7sj72swdx.cloudfront.net/seesame/2024/05/henkel-nosice-6-52809052111-o-scaled.jpg
https://d3i9l7sj72swdx.cloudfront.net/seesame/2024/05/henkel-nosice-10-52809252599-o-scaled.jpg
https://d3i9l7sj72swdx.cloudfront.net/seesame/2024/05/henkel-nosice-11-52809501318-o-scaled.jpg
https://d3i9l7sj72swdx.cloudfront.net/seesame/2024/05/henkel-eko-16-52883532295-o-scaled.jpg

Čo sa nám podarilo dosiahnuť?

Vďaka zapojeniu vedenia firmy a zamestnancov spolu s vizuálne silnou kampaňou sme dosiahli reálne výsledky a významné úspory energie oproti predošlému roku:

  • vypnutie každej druhej chladničky prinieslo oproti predošlému roku energetickú úsporu až 40 %
  • vďaka efektívnejšiemu používaniu umývačiek sa minulo približne o 20 % menej energie
  • správne nastavené termostaty priniesli odhadovanú úsporu energie vyše 15 %

Behaviorálne prístupy fungujú. Aj našou kampaňou sme dokázali, že niekedy stačia malé praktické zmeny a efektívna motivácia aby došlo a k pozitívnej zmene správania.

AWARDS

PROKOP 2023

2. place - Internal Communication / Employer branding